All Brands

Saopštenja za javnost

Jan312018

Tina Vujanović nova urednica "Auto Bild Srbija i Crna Gora"

Od 1. februara 2018, Tina Vujanović (37) preuzima poziciju glavnog i odgovornog urednika „Auto Bild Srbija i Crna Gora“, vodećeg auto magazina u Srbiji i regionu koji izdaje kompanija Riniger Axel Springer Srbija. Na toj poziciji naslediće Dejana Potkonjaka (47) koji nakon sedam godina rada napušta kompaniju, na sopstveni zahtev.

Sreten Radović, direktor izdavaštva Ringier Axel Springer Srbija: “Tina Vujanović biće prva žena urednica ‘Auto Bild’ brenda. Vodiće magazin koji odlično poznaje jer u njemu radi već sedam godina, i verujem da će dodatno ojačati njegovu vodeću poziciju na tržištu. Veliko hvala Dejanu Potkonjaku na sjajnoj saradnji i želim mu sve najbolje u daljem profesionalnom i privatnom razvoju. Tini takođe želim puno uspeha u ovom poslovnom izazovu.“

Tina Vujanović, glavna i odgovorna urednica “Auto Bild Srbija i Crna Gora”: “Oduvek sam sanjala o tome da mi životni poziv bude vezan za svet autobilizma, bilo da je u vezi sa vožnjom, putovanjima, poznavanjem mehanike četvorotočkaša ili pisanjem o njima. I sada, nakon 10 godina profesionalnog novinarskog rada specijalzovanog za autobilzam, taj san mi je ostvaren kroz ulogu glavne i odgovorne urednice mog odavno omiljenog magazina ‘Auto Bild’.”

Tina Vujanović  počela je da radi u Ringier Axel Springer Srbija u maju 2011. godine kao novinarka i od četvrtog broja “Auto Bilda” deo je tima ovog magazina. Aktivno je učestvovala u njegovom razvoju i pozicioniranju na srpskom tržištu. Diplomirala je arapski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i celu deceniju se bavi novinarstvom specijalizovanim za autobilizam.

 

 

 

 

 

 

 

detaljnije

Jan252018

“Blic fondacija” obnovila Odeljenje ginekologije Opšte bolnice u Vršcu

U Opštoj bolnici u Vršcu danas, 25. januara 2018. godine svečano je otvoreno kompletno renovirano Odeljenje ginekologije i akušerstva, zahvaljujući sredstvima prikupljenim u velikoj humanitarnoj akciji "Blic fondacije". Renoviranje je počelo u decembru 2017. godine i od danas, nakon uspešno završene adaptacije, Odeljenje raspolaže sa 25 kreveta u osam modernih i udobnih soba, pet sanitarnih čvorova, novim toaletima i tuš-kabinama, i trpezarijom.

“Blic fondacija” je u septembru 2017. godine pokrenula akciju nakon što je Odeljenje ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu zatekla u jako lošem stanju - neadekvatne sobe, uništeni zidovi, propala kupatila, truli prozori  kroz koje bije vetar.  Samo tri meseca od kada je objavljen prvi tekst o poražavajućim uslovima u kojima borave trudnice iz Vršca i okoline, “Blic fondacija” je uspela da skupi novac.

Jelena Drakulić Petrović, upraviteljica “Blic fondacije“: “Briga o deci je briga o porodici, a to je briga za našu budućnost. Zato je Blic fondacija’ okrenuta pre svega deci, trudnicama, majkama…Godinama unazad pomažemo da se uslovi u kojima se deca rađaju, rastu, žive i leče, poboljšaju, o čemu govore i sve naše akcije. Svesni snage medija koji posluju u sklopu naše grupacije koristimo svaku priliku da ukaženo na potrebu za doniranjem. Uz pomoć donatora ‘Blic fondacija’ je do sada zbinula više od 400 mališana iz socijalno ugroženih porodica, obezbedila  aparate za skrinig sluha beba u svih 56 porodilišta u Srbiji, obnovila Odeljenja neurologije u Valjevskoj bolnici, mlečnu kuhinju na Institutu za majku i dete...U Opštoj bolnici u Vršcu gde smo danas otvorili obnovljeno Odeljenje ginekologije i akušerstva, godišnje se obavi više od 1000 intervencija. Verujem da su akcije poput ove pokretač za sve da razmislimo o jednoj jedinoj cifri, a to je koliko svako od nas može da pomogne i da podrži buduće inicijative ‘Blic fondacije’”.

Dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije: „Ministarstvo zdravlja je među svoje prioritete ove godine odredilo oblasti pedijatrije i neonatologije, odnosno brigu o najmlađima i tek rođenima. To podrazumeva pojačani preventivni rad, ali i poboljšanje uslova tamo gde ti uslovi još nisu onakvi kakvi želimo da budu. Zato nam je pomoć i podrška kompanije Ringier, odnosno ‘Blic fondacije’, s kojom veoma uspešno sarađujemo poslednjih nekoliko godina, izuzetno dragocena. I pored naših značajnih ulaganja u obnovu i izgradnju nove infrastrukture, nabavke savremene opreme i uspostavljanja uslova za razvoj i napredak nove generacije lekara, nemoguće je sve to postići u kratkom vremenskom roku na teritoriji cele države. Zato bih iskoristio priliku da pozovem i druge društveno-odgovorne kompanije da se pridruže i podrže akcije ‘Blic fondacije’, jer ulaganje u zdravstvo je ulaganje u zdraviju budućnost svih nas i naše dece.”

U obnovu Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu uloženo je 13 miliona dinara. O prikupljenim sredstvima i samoj akciji svi zainteresovani mogu da se informišu na sajtu Blic.rs, na stranici Srce za decu blic.rs/srce-za-decu, kao i u tekstovima u štampanom izdanju "Blica".

Opšrinije u  video prilogu na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=UDPnH05oY5M

detaljnije

Jan152018

"Luzitanija" Dejana Atanackovića proglašena za NIN-ov roman godine

Dobitnik 64. NIN-ove nagrade za roman godine je debitant Dejan Atanacković za roman "Luzitanija", u izdanju izdavačke kuće “Besna kobila”. Stručni žiri je odluku doneo posle duge rasprave.

Žiri je radio u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik).  Za "Luzitaniju" su glasali Tamara Krstić, Zoran Paunović i Mahilo Pantić, dok je Jasmina Vrbavac glasala za "Srebrna magla pada" Srđana Srdića, a Božo Koprivica za roman "Gorgone" Mire Otašević.

Roman "Luzitanija" zamišljen kao utopijski, preispituje odnos razuma, ludila i gluposti kroz priču o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata koja se nalazila u zgradi poznatoj kao Doktorova kula. Dom za s uma sišavše je tokom okupacije zvanično bio van nadležnosti okupatora koji je tu eksteritorijalnost dodelio bolnici, po svoj prilici, ne bi li se lišio komplikovanih obaveza. Ta minijaturna teritorija u knjizi postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta, a pre svega na ideji da razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost. Dok se ludilo vekovima tamniči i kažnjava, glupost se oduvek veliča, slavi i ovlašćuje. Na ovim našim prostorima često je sva nesreća pripisivana nekakvom urođenom, gotovo poslovičnom ludilu, ali to je samo zato što razum i glupost ponekad prave dogovore.

Dejan Atanacković (Beograd, 1969), kome je ovo prvi roman, živi na relaciji Firenca-Beograd i predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni.

Sarađuje sa firentinskim Muzejom prirodnih nauka na predmetu "Body Archives", posvećenom istoriji predstava ljudskog tela. Poslednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu i saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata. U Beogradu je, uz podršku Muzeja savremene umetnosti, pokrenuo „Drugi pogled", inicijativu za nove narativne tokove, kroz javni rad beogradskih alternativnih vodiča. Kao vizuelni umetnik, od devedesetih realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte. Pojedini Atanackovićevi radovi deo su muzejskih i privatnih kolekcija.

U finalu za 64. NIN-ovu nagradu za roman godine bilo je pet romana: "Srodnici" Jovice Aćina, "Gorgone" Mire Otašević, "Luzitanija" Dejana Atanackovića, "Danas je sreda" Davida Albaharija i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića.

Jovica Aćin i Dejan Atanacković konkurisali su sa svojim prvencima. Srđan Srdić je prethodnih godina dva puta bio u drugom krugu, a Mira Otašević u finalu, dok je David Albahari već ovenčan NIN-ovom nagradom 1996. za roman "Mamac".

Opšrinije u videu na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=ZqAMpqSAjWg

 

detaljnije

Dec212017

“Blic fondacija“ obezbedila novac za obnovu ginekologije Opšte bolnice u Vršcu

Renoviranje Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu počelo je nakon tri meseca od kako je “Blic fondacija” pokrenula veliku akciju obnove. Novac je obezbeđen u kratkom roku i prvi radovi su već u toku.

Neadekvatne sobe, uništeni zidovi, propala kupatila, truli prozori kroz koje bije vetar uskoro će postati tek ružna slika prošlosti na Odeljenju ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu. Samo tri meseca od kako je objavljen prvi tekst o poražavajućim uslovima u kojima borave trudnice iz Vršca i okoline, „Blic fondacija“ je uspela da skupi novac i počne renoviranje ovog odeljenja. 

Nakon adaptacije za trudnice i bolesnice će biti obezbeđeno 25 kreveta u osam modernih i udobnih soba, Odeljenje će posedovati i pet sanitarnih čvorova, tuš-kabine, nove toalete, trpezariju.

Ljiljana Knežević, izvršna direktorka “Blic fondacije“: “’Blic fondacija’ je u septembru objavila prvi tekst o akciji pomoći Odeljenju ginekologije Opšte bolnice Vršac i sa ponosom mogu da kažem da smo za nepuna dva meseca uspeli da prikupimo sredstva. Zahvaljujemo građanima Srbije, donatorima, svim ljudima dobre volje koji su pomogli da ova naša akcija uspe. Vrlo brzo smo dobili sve dozvole i od pokrajinskih i od lokalnih vlasti i krenuli smo u obnovu. Nadamo se da će početak sledeće godine biti i nov početak za ovo odeljenje”.

O prikupljenim sredstvima i akciji obnove Ginekologije u Vršcu svi zainteresovani mogu da se informišu na sajtu Blic.rs, na stranici Srce za decu blic.rs/srce-za-decu, kao i u tekstovima u štampanom izdanju “Blica”.

detaljnije