All Brands

Saopštenja za javnost

Feb282018

#allforjan: Objavljujemo poslednji članak ubijenog novinara Jana Kucijaka koji će moći će da se objavljuje širom sveta

U Bratislavi se formira međunarodni tim novinara koji će nastaviti istraživanje

Danas će u svim informativnim medijima kompanije Ringier Axel Springer Media AG, kao i u medijima u vlasništvu Axel Springer SE i Ringier AG, biti objavljen poslednji članak na kome je radio ubijeni slovački novinar Jan Kucijak, novinar sajta actuality.sk. Članak, zajedno sa uvodnim tekstom Petera Bardija, glavnog urednika aktuality.sk, biće dostupan za objavljivanje širom sveta. Jan Kucijak i njegova verenica nađeni su mrtvi u njihovom domu u nedelju, 25. februara 2018. On je od 2015. godine bio deo tima istraživačkih novinara aktuality.sk, protala koji pripada kompaniji Ringier Axel Springer Slovačka.

U znak sećanja na Jana, napravljen je haštag: #allforjan

Digitalnu knjigu žalosti možete naći na ovom linku www.allforjan.com

Jan Kucijak je radeći na svom poslednjem članku istraživao optužbe o nezakonitim isplatama fondova EU putem poreske prevare u koju su bili umešani slovački i italijanski državljani povezani s organizovanom kriminalnom grupom “Ndrangeta”. To je radio u saradnji s češkim centrom za istraživačko novinarstvo Investigace.cz, novinarskom organizacijom “Investigative Project of Italy” i međunarodnim konzorcijumom istraživačkih centara “Organized Crime” i “Corruption Reporting Project”.

Objavljivanjem ovog članka u vodećim informativnim medijima kao što su Bild, Welt, Blick, Le Temps, Politico, Business Insider, Newsweek, Blic, Blikk, Fakt i Novy Cas, kompanija Ringier Axel Springer Media AG i njeni akcionari žele da obezbede najšire moguće izveštavanje o važnom radu Jana Kucijaka i njegovih kolega iz istraživačkog tima.

U Bratislavi se formira redakcija u kojoj će neki od najiskusnijih istraživačkih novinara kompanija Ringier Axel Springer Media, Axel Springer SE i Ringier AG nastaviti istraživanja Jana Kucijaka.

Mark Dekan, generalni direktor Ringier Axel Springer Media AG: “Objavljivanje poslednjeg Janovog članka neće vratiti život njemu i njegovoj verenici Martini. Takođe neće objasniti njihovim porodicama i prijateljima ono što ne može da se objasni. Ali, na taj način odaćemo počast Janu Kucijaku koji je rizikovao život da bi obelodanio sve te činjenice. Želimo da pošaljemo poruku da niko neće zastrašiti nas, nezavisne izdavače. Trenutno formiramo međunarodnu istraživačku redakciju, koja će nastaviti Janov rad. Nastavićemo da branimo slobodu govora, štampe, kao i vladavinu zakona i demokratije.”

Peter Bardy, glavni i odgovorni urednik aktuality.sk: “Ako je zločin bio pokušaj zastrašivanja nezavisne izdavačke medijske kuće kao što je Ringier Axel Springer Slovačka kako bi odustali od otkrivanja mutnih radnji, imamo da kažemo samo jedno: “Nikada nas nećete uplašiti!””

Feb262018

Zajedničko saopštenje komapnija Ringier Axel Springer Slovačka, Ringier Axel Springer Media AG, Ringier AG i Axel Springer povodom ubistva novinara u Slovačkoj

Ubistvo novinara u Slovačkoj - zajedničko saopštenje komapnija Ringier Axel Springer Slovačka, Ringier Axel Springer Media AG, Ringier AG i Axel Springer:

“Šokirani smo i zatečeni činjenicom da su novinar Jan Kucijak i njegova partnerka očigledno bili žrtve surovog atentata. Iako okolnosti ubistva još uvek nisu jasne, postoje osnovane sumnje da je zločin povezan sa istraživanjima kojima se u poslednje vreme bavio naš kolega. Jan Kucijak je tri godine radio za informativni portal Aktuality.sk koji pripada Ringier Axel Springer Slovačka.

Žalimo zajedno sa njihovim porodicama, prijateljima i kolegama i učinićemo sve što je u našoj moći da podržimo istražne organe kako bi se otkrili počinioci. U slučaju da zločin predstavlja pokušaj da se nezavisna medijska izdavačka kuća Ringier Axel Springer Slovačka odvrati od istraživanja i otkrivanja bilo kakvih prekršaja, mi ćemo to iskoristiti kao priliku da našu novinarsku odgovornost podignemo na još savesniji nivo i da budemo još dosledniji."

Istraživački novinar Jan Kucijak (27) i njegova devojka ubijeni su u nedelju uveče u njegovom stanu. Slovačka policija sumnja da je ubistvo povezano sa istraživačkim radom novinara Kucijaka i dodaje da se u Slovačkoj "nikada do sada nije dogodio ovako nečuveni napad na novinara".

Jan312018

Tina Vujanović nova urednica "Auto Bild Srbija i Crna Gora"

Od 1. februara 2018, Tina Vujanović (37) preuzima poziciju glavnog i odgovornog urednika „Auto Bild Srbija i Crna Gora“, vodećeg auto magazina u Srbiji i regionu koji izdaje kompanija Riniger Axel Springer Srbija. Na toj poziciji naslediće Dejana Potkonjaka (47) koji nakon sedam godina rada napušta kompaniju, na sopstveni zahtev.

Sreten Radović, direktor izdavaštva Ringier Axel Springer Srbija: “Tina Vujanović biće prva žena urednica ‘Auto Bild’ brenda. Vodiće magazin koji odlično poznaje jer u njemu radi već sedam godina, i verujem da će dodatno ojačati njegovu vodeću poziciju na tržištu. Veliko hvala Dejanu Potkonjaku na sjajnoj saradnji i želim mu sve najbolje u daljem profesionalnom i privatnom razvoju. Tini takođe želim puno uspeha u ovom poslovnom izazovu.“

Tina Vujanović, glavna i odgovorna urednica “Auto Bild Srbija i Crna Gora”: “Oduvek sam sanjala o tome da mi životni poziv bude vezan za svet autobilizma, bilo da je u vezi sa vožnjom, putovanjima, poznavanjem mehanike četvorotočkaša ili pisanjem o njima. I sada, nakon 10 godina profesionalnog novinarskog rada specijalzovanog za autobilzam, taj san mi je ostvaren kroz ulogu glavne i odgovorne urednice mog odavno omiljenog magazina ‘Auto Bild’.”

Tina Vujanović  počela je da radi u Ringier Axel Springer Srbija u maju 2011. godine kao novinarka i od četvrtog broja “Auto Bilda” deo je tima ovog magazina. Aktivno je učestvovala u njegovom razvoju i pozicioniranju na srpskom tržištu. Diplomirala je arapski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i celu deceniju se bavi novinarstvom specijalizovanim za autobilizam.

Jan252018

“Blic fondacija” obnovila Odeljenje ginekologije Opšte bolnice u Vršcu

U Opštoj bolnici u Vršcu danas, 25. januara 2018. godine svečano je otvoreno kompletno renovirano Odeljenje ginekologije i akušerstva, zahvaljujući sredstvima prikupljenim u velikoj humanitarnoj akciji "Blic fondacije". Renoviranje je počelo u decembru 2017. godine i od danas, nakon uspešno završene adaptacije, Odeljenje raspolaže sa 25 kreveta u osam modernih i udobnih soba, pet sanitarnih čvorova, novim toaletima i tuš-kabinama, i trpezarijom.

“Blic fondacija” je u septembru 2017. godine pokrenula akciju nakon što je Odeljenje ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu zatekla u jako lošem stanju - neadekvatne sobe, uništeni zidovi, propala kupatila, truli prozori  kroz koje bije vetar.  Samo tri meseca od kada je objavljen prvi tekst o poražavajućim uslovima u kojima borave trudnice iz Vršca i okoline, “Blic fondacija” je uspela da skupi novac.

Jelena Drakulić Petrović, upraviteljica “Blic fondacije“: “Briga o deci je briga o porodici, a to je briga za našu budućnost. Zato je Blic fondacija’ okrenuta pre svega deci, trudnicama, majkama…Godinama unazad pomažemo da se uslovi u kojima se deca rađaju, rastu, žive i leče, poboljšaju, o čemu govore i sve naše akcije. Svesni snage medija koji posluju u sklopu naše grupacije koristimo svaku priliku da ukaženo na potrebu za doniranjem. Uz pomoć donatora ‘Blic fondacija’ je do sada zbinula više od 400 mališana iz socijalno ugroženih porodica, obezbedila  aparate za skrinig sluha beba u svih 56 porodilišta u Srbiji, obnovila Odeljenja neurologije u Valjevskoj bolnici, mlečnu kuhinju na Institutu za majku i dete...U Opštoj bolnici u Vršcu gde smo danas otvorili obnovljeno Odeljenje ginekologije i akušerstva, godišnje se obavi više od 1000 intervencija. Verujem da su akcije poput ove pokretač za sve da razmislimo o jednoj jedinoj cifri, a to je koliko svako od nas može da pomogne i da podrži buduće inicijative ‘Blic fondacije’”.

Dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije: „Ministarstvo zdravlja je među svoje prioritete ove godine odredilo oblasti pedijatrije i neonatologije, odnosno brigu o najmlađima i tek rođenima. To podrazumeva pojačani preventivni rad, ali i poboljšanje uslova tamo gde ti uslovi još nisu onakvi kakvi želimo da budu. Zato nam je pomoć i podrška kompanije Ringier, odnosno ‘Blic fondacije’, s kojom veoma uspešno sarađujemo poslednjih nekoliko godina, izuzetno dragocena. I pored naših značajnih ulaganja u obnovu i izgradnju nove infrastrukture, nabavke savremene opreme i uspostavljanja uslova za razvoj i napredak nove generacije lekara, nemoguće je sve to postići u kratkom vremenskom roku na teritoriji cele države. Zato bih iskoristio priliku da pozovem i druge društveno-odgovorne kompanije da se pridruže i podrže akcije ‘Blic fondacije’, jer ulaganje u zdravstvo je ulaganje u zdraviju budućnost svih nas i naše dece.”

U obnovu Odeljenja ginekologije i akušerstva Opšte bolnice u Vršcu uloženo je 13 miliona dinara. O prikupljenim sredstvima i samoj akciji svi zainteresovani mogu da se informišu na sajtu Blic.rs, na stranici Srce za decu blic.rs/srce-za-decu, kao i u tekstovima u štampanom izdanju "Blica".

Opšrinije u  video prilogu na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=UDPnH05oY5M